Poikkeusoloista huolimatta verenluovuttajia tarvitaan, sillä potilaille on yhä edelleen saatava verivalmisteita joka päivä. Ylä-Satakunnan alueelle onkin tulossa kaksi liikkuvan veripalvelun tilaisuutta vapun molemmin puolin, toinen Parkanoon ja toinen Karviaan.
Koronaviruspandemian takia verenluovutustilaisuuksissa on otettu käyttöön ajanvaraus, jotta pystytään ennakoimaan ja rajaamaan samassa tilassa olevien luovuttajien määrä.
Aika varataan Veripalvelun kotisivujen kautta osoitteesta veripalvelu.fi. Veripalvelun tiedottaja Iira Hartikainen kertoo, että oman verenluovutusajan voi varata myös soittamalla maksuttomaan luovuttajainfoon (0800 0 5801), joka on avoinna arkisin kello 8–17.
Ilman ajanvaraustakin voi päästä luovuttamaan verta, jos varauskalenteriin on jäänyt tyhjää tilaa. Tällöin aika varataan paikan päällä luovuttajalle tai sitten luovuttaja jää jonottamaan mahdollista vapaata aikaa.
– Kovin moni henkilö ei kuitenkaan voi jäädä jonottamaan luovutusaikaa, koska meidän on huolehdittava turvallisuudesta, kuten turvaväleistä. Eli hieman tilasta riippuu, montako ihmistä sinne mahtuu samaan aikaan niin, että turvavälit ovat riittävät. Ehdottomasti kannattaa siis varata aika.
Luovutusaikaa varatessa valitaan 30 minuutin aikajakso, jonka aikana ilmoittaudutaan verenluovutukseen. Veripalvelun kalenterin mukaan Parkanon seurakuntakeskukseen pääsee enintään 8 ihmistä kunkin puolituntisen aikana, Karvian urheilutalolle 7 tai 8.
Ei suojaimia tai käsineitä
Pandemian takia käytäntöihin on tullut muitakin muutoksia. Esimerkiksi luovutustilaan pääsevät vain verenluovuttajat, eivätkä lapset tai saattajat saa tulla mukaan. Luovuttajilta varmistetaan heti saapuessa, ettei heillä ole mitään flunssaoireita.
Huomionarvoista on, että verenluovutustilassa ei saa käyttää hengityssuojaimia eikä suojakäsineitä, koska näiden käytöstä voi olla luovutustilassa enemmän haittaa kuin hyötyä. Maski pitää poistaa luovutustilaan tultaessa, sillä se on joka tapauksessa riisuttava verenluovuttajan tunnistamiseksi.
Lisäksi luovuttajan olisi juotava ennen ja jälkeen verenluovutusta. Mitä useammin maskiin kosketaan, sitä suurempi on mahdollisuus, että maski itsessään levittää mahdollisia viruksia.
Suojakäsineet tulee riisua, koska jokainen luovuttaja ohjataan pesemään tai desinfioimaan käsiään heti luovutustilaan tullessaan, ennen kahvihetkeä ja lähtiessään tilaisuudesta. Nämä toimenpiteet ehkäisevät tehokkaasti käsien välityksellä tapahtuvaa mahdollista tartuntariskiä.
Veripalvelun mukaan suojakäsineitä ei tarvitse käyttää verenluovutustiloissa, sillä esimerkiksi kansioita ja kyniä kosketellaan vain puhtain käsin.
Joka päivä tarvitaan 600 luovuttajaa
Tavallisesti verenluovuttajia tarvitaan noin 800 per päivä. Koska sairaaloissa käytetään punasoluvalmisteita noin 20 prosenttia normaalioloja vähemmän muun muassa siksi, että kiireettömiä leikkauksia on siirretty tulevaisuuteen, tarvitaan luovuttajia tällä hetkellä noin 600 joka päivä.
Koronaviruksesta huolimatta ihmiset joutuvat onnettomuuksiin, ja läheskään kaikki leikkaukset eivät ole kiireettömiä. Punasoluvalmisteita annetaan myös potilaille, joilla on vaikea anemia esimerkiksi syövän tai munuaisen vajaatoiminnan vuoksi.
Verihiutalevalmisteita puolestaan tarvitaan vaikkapa syöpäpotilaille, joiden oma luuydin ei tuota verihiutaleita rankkojen syöpähoitojen takia. Plasmasta valmistettuja lääkkeitä käytetään esimerkiksi palovammapotilaiden hoidossa ja sellaisilla henkilöillä, joilla on vasta-ainepuutoksen johdosta heikentynyt vastustuskyky infektioille.
Synnyttäneiden äitien hoidossa saatetaan tarvita verivalmisteita, mikäli he ovat menettäneet paljon verta. Keskoset, eli ennen raskausviikkoa 37 syntyneet lapset, ovat suurin verivalmisteita tarvitseva ikäryhmä Suomessa.
Luovutusveri on keskosille elintärkeä. Näin siksi, koska keskosten hemoglobiinin lasku on täysiaikaisia vauvoja vakavampi, eikä heidän uusien punasolujen tuotantonsa riitä ylläpitämään riittävää hemoglobiinitasoa.
Laura Jokisalo
Verenluovutustilaisuudet
Parkano, srk-keskus, ti 28.4. klo 14–18
Karvia, urheilutalo, ma 4.5. klo 14–18
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.