Vuosi 2023 oli kova uutisvuosi, mikä näkyi Ylasatakunta.fi:n kävijämäärissä. Yksi paljon luettu juttu oli muun muassa Siparilan tehdasta koetellut tulipalo.
Maarit Lehto-Alatalo
Vuosi 2023 oli Ylasatakunta.fi-verkkopalvelun historian vilkkain vuosi usealla eri mittarilla. Mikäli mittarina käytetään esimerkiksi sivustoon kohdistuneita katselukertoja, nousi niiden määrä vuodesta 2022 nähden 21,1 prosenttia yhteensä 1,89 miljoonaan kertaan.
Sivuston kävijämäärä vaihtelee päivittäin voimakkaasti, mutta taustalla oleva peruskäyttö on vakiintunutta ja kasvaa.
Esimerkiksi viikoittaisten kävijöiden määrä vaihtelee yksinomaan tavanomaisilla viikoilla 6 000 ja 10 000 välillä.
Sivuston käyttö on ollut tasaisessa kasvussa avaamisestaan lähtien, mutta vuonna 2023 käyttö lisääntyi selkeästi. Tätä selittää se, että vuosi 2023 oli kova uutisvuosi.
– Kovat uutiset tuovat hetkellisesti todella suuria kävijäpiikkejä, joskus jopa valtakunnallista liikennettä. Lehden kannalta tärkeintä on kuitenkin se, että yhä useampi lehden tilaaja käyttää verkkopalveluamme säännöllisesti. Tämä näkyy selkeästi analytiikassa, taustoittaa Ylä-Satakunnan päätoimittaja Jukka Huikko.
Sivusto uudistettiin vuoden 2020 alussa, kun Ylä-Satakunta siirtyi digi ensin -toimitustapaan. Analytiikkaa on kerätty sen jälkeen.
Verkon merkityksen kasvu näkyy myös Kansallisessa mediatutkimuksessa, jossa Ylä-Satakunta on nykyisin vuosittain mukana. Vuoden 2023 tutkimuksen mukaan Ylä-Satakunnan yhdistetty viikkotavoittavuus on keskimäärin 11 800 lukijaa viikossa
– Tavoittavuudesta jo lähes puolet tulee verkon kautta. Ylä-Satakunta tavoittaa hyvin tehokkaasti parkanolaiset, kihniöläiset ja karvialaiset, Huikko paljastaa.
Yksi paikallinen ilmiö ui valtakunnallista trendiä vastavirtaan. Uusien tilauksien joukossa paperi- ja digilukuoikeuden sisältävä yhdistelmätilaus on nostanut yllättäen suosiotaan.
Vuonna 2023 kirjatuista uusista tilauksista neljä viidestä oli yhdistelmätilauksia ja pelkkiä digitilauksia viidesosa. Vielä pari vuotta sitten pelkkien digitilauksien osuus oli suurempikin.
– Näyttää siltä, että niin sanottu hybridikäyttö on suosittua, eli tilaaja käyttää verkkopalveluamme, mutta haluaa edelleen lukea myös painetun lehden. Tähän kannustaa osaltaan pari vuotta tarjolla ollut mahdollisuus jakaa kestotilaus jopa kuukausieriin, Huikko arvioi.
Uusista kestotilauksista jo yli puolet tilataan yhden, kolmen tai kuuden kuukauden laskutusjaksolla.
Ylä-Satakunnan toimitus lähettää uutiskirjeen 2-3 kertaa viikossa sähköpostiin. Uutiskirjeessä on suorat linkit kiinnostavimpiin tuoreisiin uutisiin. Uutiskirjeen voi tilata Ylasatakunta.fi-verkkosivulta.
Onni Huikko
Analytiikka käytetään hyödyksi lehden sisältöpainotuksia ja -ratkaisuja tehtäessä. Analytiikan kärjessä ovat luonnollisesti kovat uutiset, mutta esimerkiksi tutkiva journalismi ja ajankohtaisiin aiheisiin syventyvät artikkelit ovat nekin suosittuja.
– Lehden pitää uskaltaa käsitellä vaikeita aiheita, taustoittaa ajan ilmiöitä sekä tuoda keskusteluun kokonaan uusia näkökulmia. Nämä kiinnostavat selkeästi myös lukijoita, summaa Huikko.
– Analytiikka tarjoaa myös yllätyksiä. Esimerkiksi juttutoiveet liittyvät yleisimmin tapahtumiin, mutta niiden lukijamäärät jäävät pääsääntöisesti hyvin vähiin. Sen sijaan esimerkiksi kuvakoosteet ovat tapahtumareportaaseja suositumpia.
Vuonna 2023 tapahtui merkittävä muutos myös Ylasatakunta.fi-sivuston liikenteen lähteissä.
Keväällä lehti vähensi linkin sisältävien julkaisuiden määrää sosiaalisessa mediassa merkittävästi. Syksyllä juttujen linkin sisältävä jakaminen Facebookissa lopetettiin käytännössä lähes kokonaan.
Kuten mainittua, liikenne Ylasatakunta.fi-sivustolle on muutoksista huolimatta sen sijaan kasvanut. Samalla sivustolle tuleva suora liikenne ja esimerkiksi hakukoneiden kautta tuleva liikenne on nostanut osuuttaan.
Sosiaalinen media liikenteen lähteenä on pudonnut noin kuudesosaan kaikesta liikenteestä, kun suurimmillaan jopa reilu kolmannes liikenteestä oli sieltä peräisin.
– Muutoksen taustalla on teknisiä ja tekijänoikeudellisia kysymyksiä, mutta erityisesti halu vahvistaa suoraa liikennettä sivustolle. Sivusto kannattaa asentaa omalle päätelaitteelle tai käyttää talletettua linkkiä, suosittaa Huikko.
– Somea käytämme toki edelleen, lähinnä niiden lukijoiden houkutteluun, jotka vielä eivät ole tilaajia.
Niina Kivioja
20 luetuinta juttua vuonna 2023
1. Kaviokujan tulipalo
2. Sairaalavaatteissa ollutta miestä etsitään
3. Parkanossa kadonnut löytyi
4. Poliisi tutkii pahoinpitelyn yritystä Kihniössä
5. Andre Sambergin kolmas avustusreissu
6. Parkanon terveyskeskuksen pommiuhkaus
7. Nokkakolari Kolmostiellä – toista kuskia epäillään törkeästä rattijuoppoudesta
8. Poliisi tutkii taponyritystä Kihniössä
9. Yksi kuoli ulosajossa Karviassa
10. Poliisilla etsintätehtävä Parkanossa
11. Sepittäjäksi HS:n paljastama mies on esiintynyt kahdesti Ylä-Satakunnan uutisessa
12. Ajokortiton kuljettaja loukkaantui vakavasti onnettomuudessa
13. Siparilan tehdasrakennus paloi Karttiperällä
14. Viinikanrinteen kerrostalopalo
15. Parkanolainen menehtyi mönkijäonnettomuudessa
16. Parkanon terveyskeskuksen pommiuhasta lisätietoa
17. Pahoinpitely Kaarnassa
18. Lapua 1976 -elokuvaa kuvattiin Parkanossa
19. Mopoilija loukkaantui vakavasti risteyskolarissa
20. Lapinnevalla metsästyskoiran tappaneen suden koko on arvioitu
Lähde: Google Analytics, Ylasatakunta.fi
Vuosi 2023 lukuina
2 307 artikkelia (2 384 vuonna 2022)
2 402 kuvaa (2 240)
25,9 sivuja painetussa lehdessä keskimäärin (24,3)
Lähde: Neo-toimitusjärjestelmä
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.