Parkanon kaupungin ja pörssiyhtiö Pihlajalinnan välillä on suuri näkemysero, kenen kontolle tietyt kustannukset kuuluvat. Asiaa on ratkottu julkisuudelta piilossa kohta vuoden ajan. Asia saattaa edetä nyt nopeasti päätöksenteossa.
Parkanon ja pörssiyhtiö Pihlajalinnan välille on kehkeytynyt miljoonariita, jonka ytimessä ovat asumisen sijoituspäätöksiin liittyvät kustannukset ja niiden voimakas kasvu.
Pahimmassa tapauksessa riita saattaa mennä käräjille. Mahdolliset lisämaksut vaikeuttaisivat Parkanon kaupungin taloudellista tilaa merkittävästi.
Eräiden Ylä-Satakunnalle esitettyjen laskelmien mukaan osa kiistanalaisista kustannuksista olisi vuoden 2019 jälkeen nopeasti jopa kaksin- tai kolminkertaistunut.
Sijoituspäätökset, esimerkiksi asumispalveluita koskien, käsitellään niin sanotussa SAS-ryhmässä (selvitä, arvioi, sijoita), jossa on sekä kaupungin että Kolmostien Terveys Oy:n edustajia. Varsinaiset viranhaltijapäätökset tekevät kuitenkin aina kaupungin viranhaltijat.
Pihlajalinna on lähestynyt asiassa Parkanon kaupunkia vuoden 2021 alkupuolella. Asia ei kuitenkaan koskaan edennyt varsinaiseen päätöksentekoon heinäkuun loppuun päättyneellä valtuustokaudella.
Nyt käynnissä olevalla valtuustokaudella keskustelut asian ympärillä ovat jatkuneet. Niitä ovat käyneet Pihlajalinnan kanssa Parkanon ylin virkamiesjohto sekä ilmeisesti kärkipuheenjohtajat.
Käytännössä asiaa on siis valmisteltu pitkälti julkisuudelta piilossa.
Täysin vailla huomiota asia ei ole ollut. Muun muassa kaupunginhallituksen pöytäkirjojen ilmoitusasioista löytyy merkintöjä, että asiasta on informoitu päättäjiä ainakin jollakin tasolla. Esimerkiksi 13. joulukuuta kaupunginhallitus on ilmoitusasioissa "antanut asiassa neuvottelumandaatin".
Tarkastuslautakunta on kokouksessaan 3. marraskuuta 2021 keskustellut sopimusasioista ja niihin liittyvistä tulkintariskeistä. Lautakunta on arvioinut riskit huomattavan suuriksi talousarvion kokoon nähden. Lehden tietojen mukaan suurin huolenaihe on ollut nimenomaan sote-ulkoistukseen liittyvät sopimukset.
Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen.
Olli-Pekka Latvala
Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen vahvistaa Ylä-Satakunnalle, että neuvotteluita edellä mainituista asioista on todella käyty.
– Nuo ovat seikkoja, joista olemme keskustelleet tässä viime viikkoina. Neuvotteluiden ollessa kesken emme pysty tilannetta kommentoimaan, Aaltonen kirjoittaa sähköpostitse.
Aaltonen vastaa lehden lisätiedusteluihin vielä seuraavasti:
– Kysymys on suorien viranomaistoiminnasta syntyneiden kustannusten osalta hieman yli 1 miljoonasta eurosta vähän riippuen siitä, mistä kulmasta asiaa tarkastellaan. Jostain syystä asiaa on haluttu dramatisoida kovastikin, Aaltonen näkee.
– Lopun viimein kysymyshän on siitä, kuinka laajat palvelut halutaan turvata Parkanossa jatkuvan tilanteessa, jossa hyvinvointialue tulee Parkanon kaupungin sijaan tilaajaksi 1.1.2023. Kolmostien Terveys Oy tuottaa palveluita Parkanossa siinä laajuudessa kuin tilaaja kulloinkin haluaa ja rahoituksen määrän palveluita varten mitoittaa. Ei tässä tämän kummemmasta ole kysymys, Aaltonen alleviivaa.
Ylä-Satakunta on jättänyt Parkanon kaupungille asiakirjapyynnön koskien Pihlajalinnan kirjettä, jossa vaatimukset on esitetty. Tämä kirje on toimitettu kaupungille marras–joulukuussa.
Samoin lehti on pyytänyt lakimiehellä teetettyä lausuntoa, jossa kaupunki ilmeisesti pääosin kumoaa Pihlajalinnan vaatimukset.
Ylä-Satakunta ei kuitenkaan ole saanut pyydettyjä asiakirjoja.
– Nämä ovat epävirallisia neuvotteluun liittyviä luonnoksia, joihin sisältyy myös Pihlajalinnan liikesalaisuuksia. Siinä vaiheessa syntyy virallinen dokumentti, jos ja kun päästään niin pitkälle, että on asiakirja, jonka kaupunginhallitus käsittelee päätöksenteossa pykälänä, vastasi kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma sähköpostitse.
Parkanon kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma.
Niina Kivioja
Asia on joka tapauksessa tulossa kaupunginhallituksen ja todennäköisesti myös valtuuston käsittelyyn. Maanantaina 7. helmikuuta istutussa valtuustossa kävi ilmi, että asia on ensi maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyssä. Valtuusto on kokoontumassa uudelleen jo parin viikon päästä.
Vielä viime viikolla monet poliitikot uumoilivat, että asia olisi tullut ylimääräisen kaupunginhallituksen kokouksen kautta tämän viikon maanantain valtuustoon.
Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Kaupunginhallitus kylläkin oli koolla perjantaina, mutta se kävi asiaa läpi iltakoulussa. Kyse ei siis ollut virallisesta kokouksesta.
Ylä-Satakunnalle kaupunginjohtaja ei halunnut ennen kokousta asiaa kommentoida tarkemmin. Viime viikon torstaina, kun tämä juttu oli jo julkaistu verkossa, kommentoi Heiniluoma asiaa Yleisradiolle.
– Viime vuoden osalta vanhushuollon asumispalveluiden kustannukset olivat aiempaa korkeampia. Olemme keskustelleet, että osan siitä kaupunki voisi mahdollisesti maksaa. Lisäksi on joitain muita eriä, joihin ollaan ehkä löytämässä ratkaisua, sanoi Heiniluoma Ylen haastattelussa.
Muilla erillä Heiniluoma viittasi lastensuojelun perhetyöhön.
Ylä-Satakunnan lähteiden mukaan virkamiesvalmisteluna on tehty esitystä, jossa kaupunki ottaisi osan kustannuksista vastuulleen.
Summasta on lehden lähteillä toisistaan poikkeavia näkemyksiä. Useasta sadasta tuhannesta eurosta puhutaan joka tapauksessa.
Eri asia tietysti on, tyytyykö Pihlajalinna kaupungin vastaantuloon.
Asian käsittelyn erikoispiirre on, että se on jakanut voimakkaasti niin nykyisiä päättäjiä kuin viranhaltijoita. Osa luottamushenkilöistä ei halua kommentoida asiaa nimellä julkisuudessa. Tilanne kaupungintalolla herättää huolta.
– Edes kaupunginhallituksen jäsenet eivät ole tilanteesta kartalla, edes kaikista luvuista. Ilmeisesti puheenjohtajisto on pidetty tästä kartalla, kommentoi eräs asioista jollakin tapaa perillä oleva henkilö.
– Ihmettelen, miksi asiaa ei ole käsitelty heti, kun se on Pihlajalinnan osalta tuotu esiin. En myöskään ymmärrä, mitä salattavaa tässä on, kommentoi toinen.
Parkanon kehitysjohtaja Erkki Hirsimäki.
Heikki Pettinen
Lehdelle kerrotun mukaan kehitysjohtaja Erkki Hirsimäki oli valmistellut asiassa neuvotteluratkaisua loppuvuodesta. Hänellä on ollut valtuuston puheenjohtajan Kauko Turusen vahva tuki asiassa.
Hirsimäen toimet oli kuitenkin tulkittu muun johdon toimesta "oikomiseksi". Vuodenvaihteen jälkeen Hirsimäki ilmoitti irtisanoutumisestaan, jonka syitä hän ei halunnut avata julkisuudessa.
– Hirsimäen osaamisen menetys tässä tilanteessa kaupunginjohdosta on todella vakava paikka. Talous- ja hallinto-osaamista, jota Hirsimäellä on, ei yksinkertaisesti ole muilla, kommentoi kolmas.
Prosessi on nostanut esiin myös Parkanon kaupungin edustajien roolin Kolmostien Terveys Oy:n hallituksessa. Hallituksella ei koeta olevan sitä tosiasiallista valtaa, joka osakeyhtiölain mukaan pitäisi olla.
– Ei se ole mikään oikea hallitus. Kaupungin edustajien ei pitäisi siellä istua, etenkään kaupunginhallituksen jäsenten, tiivistää eräs vaikuttaja.
Kolmostien Terveys Oy tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut Parkanossa ja Kihniössä. Yhtiö on perustettu vuonna 2016. Pihlajalinna omistaa siitä 96 prosenttia ja Parkanon kaupunki loput neljä prosenttia.
Kokonaisulkoistuksen myötä Parkanon kaupunki sai sote-menot hallintaan. Palvelut ovat pysyneet verraten hyvinä, joskin aluehallintovirasto on joutunut puuttumaan joihinkin palveluiden osa-alueisiin.
Viime vuosina kaupungin ja Pihlajalinnan välille on syntynyt ratkaisemattomia näkemyseroja, mikä on huolestuttanut useita poliitikkoja. Vastaavia näkemyseroja on ollut aikaisemmin, mutta niistä on sopu tavalla tai toisella löytynyt.
Pihlajalinna omistaa 94 prosenttia Kolmostien Terveys Oy:stä, joka tuottaa sote-palvelut Parkanossa ja Kihniössä.
Laura Jokisalo
Nyt käsittelyssä olevan lisäkustannusasian lisäksi ratkaisematta on sairaanhoitopiirin Kolmostien Terveydelle osoittamat laskut, joissa on tulkittu olevan mukana sairaanhoitopiirin investointeja. Tämän näkemyseron suuruudeksi kerrottiin maaliskuussa valtuustossa hieman yli 600 000 euroa.
Kokonaan oma lukunsa on yli kaksi vuotta sitten alkanut kolmiodraama, jossa Kihniö on riitauttanut kunnan vastuulle tulleita maksuja ja niiden suhdetta kunnassa tarvittaviin palveluihin. Riitaa on käsitelty niin Pirkanmaan käräjäoikeudessa kuin Turun hovioikeudessa.
Viime marraskuussa korkein oikeus (KKO) myönsi Parkanon kaupungille valitusluvan sote-riidassa, ja asia on siis yhä kesken. KKO:n mukaan valitusasian käsittely kestää valitusluvan myöntämisen jälkeen keskimäärin noin vuoden.
Neljän hoitajan palkkariita sai puolestaan valtakunnallista julkisuutta äskettäin. Tässä asiassa Parkanon kaupunki ei kuitenkaan ole varsinainen osapuoli. Monelle merkittävälle paikalliselle poliitikolle asia ja sen käsittely tulivat kuitenkin täytenä yllätyksenä.
YS-työryhmä: Jukka Huikko, Heikki Pettinen, Laura Jokisalo
Artikkelin tietojen hankkimiseksi on käytetty tavanomaisesta poikkeavia menetelmiä sekä solmittu sopimuksia lähdesuojasta.
Julkaistu to 3.2.2022. Päivitetty viimeksi 8.2.2022 klo 10.00: tarkennettu asian käsittelyä luottamuselimissä lähiviikkoina ja tarkennettu taustoitusta.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.