Toni Rajala vieraili Parkanossa heinäkuussa. Nyt hän on palannut Sveitsiin, jossa hän aloittaa syksyllä seuraavan kiekkokautensa EHC-Biel-Biennessa.
Pukukopissa heitetään vitsejä joukkuetovereiden kanssa, mutta kun mennään jäälle, silloin tehdään tosissaan töitä.
Jääkiekkoilija Toni Rajala tiivistää näillä sanoilla lajin, jota hän on tehnyt ammatikseen jo yli 10 vuotta.
– Viime vuoden MM-joukkueessa oli paras ilmapiiri, mitä on koko MM-urani aikana ollut. Siinä joukkuehenki oli parhaimmillaan, eikä kukaan jäänyt taka-alalle.
Suomen isoimmassa urheilulajissa Rajalaa innostaa myös maalinteko: onnistuessaan saa nostaa kädet kattoa kohti ja tuulettaa sydämensä kyllyydestä.
Jääkiekko on ollut Rajalalle aina laji ylitse muiden. Totiseksi harrastus alkoi mennä Rajalan ollessa 15-vuotias, jolloin hänet kutsuttiin Suomen jääkiekkoliiton järjestämälle Pohjola-leirille. Harjoitusleirille kutsutaan vuosittain noin 100 parasta ikäluokkansa pelaajaa ympäri Suomea.
– Voitin silloin parhaan pelaajan palkinnon. Veikkaan, että se on ollut aika lailla sitä aikaa kun on tajunnut, että tässähän ollaan ihan hyviä ja tästä voisi jotain tullakin.
Samana vuonna 2008 Rajala allekirjoitti ensimmäisen SM-liigasopimuksen Ilveksen kanssa, ja sen jälkeen ura on jatkunut lukuisissa eri seuroissa. Tällä hetkellä hän pelaa Sveitsin EHC-Biel-Biennessa, jossa takana päin on nyt 4 kautta.
Luistimet jalkaan jo 4-vuotiaana
Parkanon Kiekosta uransa aloittanut Toni Rajala on harrastanut jääkiekkoa pienestä pitäen. Lajiin hän on alun alkaen päässyt tutustumaan, kun hänen isänsä harrasti jääkiekkoa.
– Olisinko ollut neljän vanha, kun isä laittoi minulle luistimet jalkaan. Siitä se harrastus lähti, ja aika nopeasti opin kuulemma luistelemaan. Ja sillä tiellä vielä ollaan.
Jääkiekon lisäksi Rajalan elämää ovat siivittäneet monet muutkin urheiluharrastukset. Hän on pelannut jalkapalloa, salibandya, pesäpalloa, yleisurheilua ja kartingia, jotka ovat tavalla tai toisella tukeneet kiekkoharrastusta.
– Olen kaikille aina sanonut, että yrittäkää harrastaa niin paljon kaikkia lajeja sekaisin kuin pystytte. Itsellekin on esimerkiksi pesäpallosta kehittynyt kaikennäköistä silmä–käsi-koordinaatiota.
Tällä hetkellä Rajala ei voisi kuvitella tekevänsä työkseen mitään muuta. Hän on kuitenkin tehnyt vuosien varrella aikuiskoulutuskeskuksessa myynnin ammattitutkintoa, josta voi vielä jatkaa merkonomiksi.
– Se täytyisi jossain välissä suorittaa. En ole vielä miettinyt, mitä alan myymään uran jälkeen. Toivotaan, että saisin pelata pitkään ja paikat pysyisivät ehjinä. Sitten olisi enemmän aikaa miettiä, että mitä isona poikana tekee, Rajala pohtii.
Harjoiteltava on vuoden ympäri
Suurimmaksi eroksi harrastuksen ja ammatin välillä Rajala mainitsee jatkuvan itsensä kehittämisen ja harjoittelun – myös kauden ollessa kesäisin tauolla.
– Kesällä joutuu tekemään paljon hommia, että on kunnossa. Ei voi hirveästi lepäillä. Treenaan viidesti viikossa valmentajan kanssa Tampereella, ja siihen päälle iltalenkit ja golfin tai tenniksen pelaamiset. Kyllä siitä sen 8–9 treeniä viikkoon tulee.
Harjoitusten välissä Rajala lataa akkujaan kotisohvalla maaten sekä kunnon ruokaa syöden. Joskus hyvän sään salliessa hän suuntaa ihastelemaan maisemia Alpeille, jonne on noin tunnin ajomatka.
Sunnuntaisin hän rentoutuu useimmiten jäähallin viereisessä saunassa.
– Olisi aika ikävää, jos ei pääsisi kaupungissa saunaan ollenkaan.
Haastattelun aikana Toni Rajala oli perinteisellä visiitillään Suomessa. Siitä ajasta hän viettää valtaosan Tampereella, mutta ehti poiketa koti-Parkanossakin tapaamassa isoäitiään.
Sveitsiin elokuun alussa palannut Rajala aloittaa seuraavan kiekkokautensa EHC-Biel-Biennessa syys–lokakuun taitteessa. Sopimusta on jäljellä vielä 2 kauden verran.
– Katsoo sitten sen jälkeen, että vieläkö hommat Sveitsissä jatkuvat vai aletaanko valua Suomeen päin. Paita kattoon -projektilla mennään, Rajala naureskelee.
Aino Tuohiluoma
Toni Rajalan tyypillinen työpäivä Sveitsissä (pelipäivä, joita on kaudella kolmesti viikossa)
9.30 Jäähallille
10.00 Noin 5–10 minuutin palaveri illan vastustajasta. Sen jälkeen alkulämmittelyt.
11.00 Jäälle pelaamaan noin 20–25 minuutiksi.
n. 11.30 Suihkuun ja lounas mukaan kotiin.
Tauko: Parin tunnin päiväunet. Sitten taas ruokaa. Kotosalla hengailua.
17.45 Takaisin jäähallille. Lyhyt palaveri, pelivarusteet kuntoon ja alkulämmöille.
19.45 Jääkiekkopeli alkaa.
22.00 Peli loppuu. Matsin jälkeen loppulämmöille.
23.00 Iltaruokailu hallilla.
23.30–23.45 Takaisin kotona ja nukkumaan.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.