Yksi historioitsijoiden päänvaiva on, että mitä kauemmas menneisyyteen kurkotetaan, sitä vähemmän tavallisista ihmisistä on saatavilla oikeastaan yhtään mitään tietoa syntymä-, vihki- ja kuolinaikojen lisäksi. Jotta jälkiä olisi jäänyt, arkielämää olisi pitänyt kirjata ylös – mieluusti monen eri ihmisen näkökulmasta. Kuitenkin vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninäkin moni suomalainen oli käytännössä kirjoitustaidoton etenkin syrjäisimmillä seuduilla.
Toisaalta joitain merkkejä ja merkintöjä kansan syvistä riveistä voi löytää vaikkapa 1500–1800-lukujen tuomiokirjoista. Sitä sopii sitten toki pohtia, kuinka tavallisesta ihmisestä on kyse, mikäli nimi koristaa oikeusasiakirjoja.
Siksi Parkano-Seuran uutuuskirja on kotiseututyön ohella oiva teos ja tärkeää työtä tulevaa historiantutkimusta varten. Lisäksi teoksen avulla pystyy tavoittamaan jo nyt jotain mennyttä.
Esimerkiksi Väestöliiton kotisisar-koulutus loppui yli 30 vuotta sitten, mutta kirjan kautta pääsee tutustumaan kyseiseen ammattiin. Lukiessa artikkelia asemapäällikkö Pentti Järvensivusta on nykytilanne huomioiden vaikea kuvitella, että Parkanon asemalla on parhaimmillaan ollut 8 asemamiestä, 2 konduktööriä, 4 pienveturinkuljettajaa, 2 lipunmyyjää ja 1 siivooja.
Osmo Mäkysen eli Jäykkä-Mäkysen sanontoja tavatessa mieleen jäi etenkin tämä: On matkaa ja mutkaa ennen Parkanon putkaa.
No nyt sitä on takuulla.
Laura Jokisalo
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.