Kirjoittaja on parkanolaislähtöinen ja nykyisin Parkanon vapaa-ajanasukkaisiin lukeutuva kasvatustieteen tohtori, joka työskentelee yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa.
Karviassa on nyt vanhus- ja vammaisneuvostossa, jossa istuu muun muassa Iltaruskon edustaja.
Maarit Lehto-Alatalo
Osa Ite-veistoksista talvehtii Parkanossa. Keskustan valtuustoryhmä esittää joidenkin veistosten valaisemista. Kirjaston nallet eivät välttämättä ole niitä.
Ylä-Satakunnan arkisto / Heikki Pettinen
Tarja Rantala löysi Riiarinnan kuoronjohtajahakuilmoituksen laulunäytteineen Facebookista ja kiinnostui parkanolaiskuorosta. Viimeiset 18 vuotta tamperelainen Rantala on johtanut tamperelaista Miskantti-naiskuoroa.
Niina Kivioja
Mäntän Kiekko-Pojat kaatui PK 83:n käsittelyssä perjantaina maalein 3-6. Arkistokuva.
Jukka Huikko
Kirjoittaja on Ylä-Satakunnan toimitussihteeri.
Anna Mäntylä kutoi sotilaskotiin toimitettavaksi harmaat ja vihreät sukat. Hän kutoi sukkiin raidat, mutta sukat voi tehdä myös yksivärisinä.
Posivan kanssa tehty ajoneuvokauppa on Supersteel Oy:n historian suurin yksittäinen kauppa. Kuvassa Supersteel Oy:n toimitusjohtaja Janne Holma.
Jukka Huikko
Kääntökehät ovat yksi Supersteelin lukuisista tuotteista. Kääntökehää tarvitaan esimerkiksi potkurien kääntämisessä. Toimitusjohtaja Janne Holma tarkastaa työjälkeä.
Jukka Huikko
Vieraan kielen oppiminen on kivaa. Toisen luokan oppilaat Eevi Ala-Kauhaluoma ja Matias Nikkola loruilevat englanniksi.
Kun Jari Sammatti esitteli aloitteen, oli kaupunginvaltuuston kokous kestänyt 3 tuntia ja 11 minuuttia.
kuvakaappaus
Viikon lista on toimituksen keräämä ajankohtainen lista.
Niina Kivioja
Seppo Ruokola (keltainen vyö) aloitti karateharrastuksen kuusikymppisenä ja viihtynyt lajin parissa erinomaisesti. Kuvassa harjoitusvastustajana Niko Makkonen.
Jussi Rantala
Vihoviimeiset uutiset on Ylä-Satakunnan huumoripalsta. Tekstitetty huumorintajuisille.
Parkanon kaupunki hankkii ensi vuodeksi Dream Broker -ohjelmiston verkkosisältöjen tekemistä varten. Ohjelmistossa on myös tekstitystoiminto, joten sillä voidaan tuottaa saavutettavuusdirektiivin edellyttämä tekstitys esimerkiksi kaupungin julkaisemiin videoihin.
Ensinnä tahdon kiittää kuluneesta vuodesta. Vaikka vuoteen kuului paljonkin koetusta, sinun käsissä kaikki kuitenkin oli. Jopa korona-viruksessakin on salattu tarkoituksesi ja viisautesi, vaikka se aiheutti kipua ja kuolemaakin. Ainakin se on muistuttanut, ettei kaikki ole ”ihmisen kädessä” tässä elämässä. Suuri siunaus on ollut myös asua täällä Suomessa ja maaseudulla, missä kulkutauditkin huonommin riehuu, missä toisistamme huolehditaan, sanoin, töin ja rukouksin. Toivonkin alkavaan vuoteen yhä Sinun siunaustasi, koronalta suojaa meille kaikille.
Kuvassa osio Kyrön kartasta, joka löytyy Parkanon ja Kihniön kirjasta professori Mauno Jokipiin artikkelista. Heikki Rantatuvan mukaan tämä 1600-luvun puolivälin kartta on piirretty ja suunniteltu hyvin.
Parkanon ja Kihniön kirja
Vuonna 2021 vietetään ainakin yhtä juhlavuotta. Parkanon ja Kihniön kirja -historiikki näki nimittäin päivänvalon viisi vuosikymmentä sitten.
Parkanojärven ympäristöstä löytyy vanha kartta vuodelta 1911.
Maanmittauslaitos
Mitä Järvisuomentien kohdalla ennen sen rakentamista oli Kihniössä? Entä miten kulki Pori-Parkano-Haapamäki-rata ennen Parkanon uuden aseman rakentamista? Mistä Alkkianvuorelle kuljettiin sotien jälkeen?
Kirjoittaja on parkanolaislähtöinen ja nykyisin Parkanon vapaa-ajanasukkaisiin lukeutuvat kasvatustieteen tohtori, joka työskentelee yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa.
Vuoden ajan Ylä-Satakunta on kannettu postilaatikkoon kerran viikossa, entisen kahden viikoittaisen lehden sijasta. Samaan aikaan kun lehden kantokerrat vähenivät, verkkolehden asema voimistui. Minua ja varmaan monia muitakin lukijoita muutos vähän askarrutti, ja vuoden takaisessa Ylä-Satakunnassa vähän epäilinkin, tokkopa paikallislehti, toisin kuin esimerkiksi iltapäivälehdet, taipuu verkkoon ollenkaan. Taipuu se.
Akrobatiavoimistelija Heidi Mäki-Kulmala taipuu spagaattiin ja moniin muihin voimisteluasentoihin.
Karvian Vuoden urheilijaksi valitun akrobatiavoimistelija Heidi Mäki-Kulmalan, 15, mielestä lajissa mieluisinta on hyvä yhteishenki. Pari- ja trioakrobatiaa harrastava Mäki-Kulmala toteaa, että lajissa kaikki kannustavat toisiaan.
Kirjoittaja on Ylä-Satakunnan päätoimittaja.
Soitin jouluna puheluita vanhoille tutuilleni. Eräs heistä yllätti. Hän oli loppuvuodesta muuttanut kotiseudulleen, joka on se sama itähämäläinen tienoo, josta allekirjoittanut on kotoisin. Valtakunnallinen työnantaja oli koronavuoden myötä mahdollistanut etätyöt. Jatkossa tuttavani tekee 1–2 päivää töitä Helsingissä, loput kotipitäjässään tai ympäri Suomea, sillä työhön liittyy paljon matkustamista. Mukana muutti sairaanhoitajavaimo, jolle töitä löytyi nopeasti.
Miten on -palstalla Ylä-Satakunnan toimitus kysyy ja asiantuntijat vastaavat. Lähetä sinua mietityttävä kysymys toimittajat@ylasatakunta.fi tai Ylasatakunta.fi:n lomakkeella.
Suomen ensimmäiset koronarokotukset annettiin sunnuntaina 27. joulukuuta, ja seuraavana päivänä tästä rokotukset alkoivat Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Tuolloin rokotettiin Taysin teho-osaston työntekijöitä.
Turun hallinto-oikeus on kumonnut maa-ainesluvan, jonka Posan ympäristö- ja terveyslautakunta myönsi Alatalot Oy:lle Kyrönkankaantien varteen Elliharjuun kesäkuussa 2019. Hallinto-oikeus ei kokonaan tyrmännyt hiekan ja soran ottoa haetussa paikassa, mutta katsoi, että siihen pitää olla myös vesilain mukainen lupa. Elliharju on ykkösluokan pohjavesialuetta.
Viikon lista on toimituksen kokoama, viikoittain vaihteleva listaus eri aihepiirien ympäriltä.
Parkanosta, Karviasta ja Kihniöstä löytyy monenlaista historiikkia, tutkimusta ja tarinaa kirjaksi tallennettuna. Tässä niistä osa.
Aleksi Seppä siivoaa karvialaisten autoja tilauksesta. Tämä elokuussa Ylä-Satakunnassa julkaistu artikkeli oli vuoden 2020 aikana yksi 50 luetuimman joukkoon yltäneistä jutuista verkossa.
Paikallislehti Ylä-Satakunnan digiuudistuksesta tulee tammikuussa kuluneeksi tasan vuosi. Painettu lehti ilmestyi aikaisemmin kahdesti viikossa tiistaisin ja torstaisin, mutta uudistuksen jälkeen vain kerran viikossa keskiviikossa. Vastaavasti verkossa uutisia on sittemmin julkaistu päivittäin. Kävijätietojen perusteella lukijat ovatkin ottaneet sivuston hyvin käyttöönsä, sillä kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti läpi vuoden.
Kihniön vuoden 2020 kaavoituskatsauksen mukaan niin kutsutulle Ojaniemen peltoalueelle varataan tontteja myös asuntorakentamiseen. Noin 3 hehtaarin alue sijaitsee pääosin yhtenäiskoulun ja urheilukentän välissä ja sen läheisyydessä.
7.-luokkalaiset kuuntelivat Kaarnassa Jaana Kakkosen mielenkiintoista etäkirjavinkkausta.
Helmi Vaahterlinna
Parkanon kirjasto väki tekee paljon yhteistyötä koulun kanssa. Tällaista yhteistyötä ovat muun muassa kirjailijavieraat ja kirjavinkkaukset, jotka tarjoavat monille hyviä kokemuksia ja antavat uudenlaista iloa lukemiseen ja opiskeluun.
Hienosti onnistui Jyri Paretskoin vierailu 8b-luokan äidinkielen tunneilla. Vuorovaikutuksellista opetustuntia Google Meet -videopuhelussa seurasi myös rehtori Tarja Männikkö-Tarsia ja kirjaston väki.
Satu Kyrönviita
Joulukuussa Parkanoon vieraaksi saatiin kirjailijat Sari Peltoniemi ja Jyri Paretskoi. Kirjailijat vierailivat etäyhteyden kautta ja kertoivat laajasti omista kirjailijan poluistaan. Nuoret seurasivat kiinnostavia esityksiä kodeissaan koulun antamien Chromebookien välityksellä.
Miten on -palstalla Ylä-Satakunnan toimitus kysyy ja asiantuntijat vastaavat. Lähetä sinua mietityttävä kysymys toimittajat@ylasatakunta.fi tai Ylasatakunta.fi:n lomakkeella.
Ylä-Satakunnan lukija ajoi Tapaninpäivänä Parkanon St1:n automaatille tankkaamaan autoaan. Hän ehti jo aloittaa operaation vilauttamalla pankkikorttiaan lähimaksua varten automaatin lukijalle, mutta huomasi heti sen jälkeen olevansa väärällä mittarilla.
100-vuotias sotainvalidi Reino Pajusto asuu kerrostalo-osakkeessaan Parkanon keskustassa. Kuvassa on hänen tekemiään puukäsitöitä, kuten sahtitynnyri ja kuurna.
Parkanolainen sotainvalidi Reino Pajusto täytti joulukuussa 100 vuotta. Hän asuu yksin kerrostalo-osakkeessaan Parkanon keskustassa ja toteaa pärjäävänsä hyvin.
Vatajankoski erottaa sähkön siirron uuteen yhtiöön vuodenvaihteessa. Verkon kunnossapito ja rakentaminen jäävät emoyhtiöön.
Ylä-Satakunnan arkisto / Juha Suni
Vatajankoski eriyttää verkkopalveluliiketoimintansa uuteen yhtiöön vuodenvaihteessa. Sähkön siirrosta laskuttaa helmikuussa Vatajankosken Sähköverkko Oy, joka Vatajankosken kokonaan omistama tytäryhtiö. Asiakkaiden sähkönsiirtosopimukset siirtyvät automaattisesti uudelle yhtiölle, mutta siirtomaksun tilinumero muuttuu.
Markku Vuorenmaa, Juhana Saarela, Timo Tuomisto, Kari Alakoski ja muut Parkanon seudun mobilistit olivat monta vuotta valmistelleet kesäksi vanhojen autojen harrastajien päätapahtumaa, valtakunnallista retkeilyajoa. Korona siirsi sen ensi kesään.
Heikki Pettinen
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.