Sahtiperinne elää ja voi hyvin neljän eri maakunnan alueella. Näitä ovat Kanta- ja Päijät-Häme sekä Pohjois-Satakunta ja Etelä-Pohjanmaa. Lisäksi Päijät-Hämeen pohjoispuolella on useita tunnettuja sahtipitäjiä eräänlaisena vyönä Kuhmoisista aina Etelä-Savoon saakka. Toki sahdintekijöitä löytyy myös muualta Suomesta.
– Neljän maakunnan osalta puhutaan Sahti-Suomesta. Mutta sahdintekijöiden kokonaismäärää on täysin mahdotonta arvioida. Tekijäporukkakin vielä jakautuu usein ja harvemmin tekeviin. Kaupallisia toimijoita on muutamia, taustoittaa Suomen Sahtiseuran puheenjohtaja Pekka Kääriäinen.
– Jotakin kuvaa antaa se, että meillä on vuosittain sahdinteon SM-kisoissa mukana yli 50 pitäjää. Kilpailulla on tärkeä merkitys sahtiperinteen elvyttämisessä, hän jatkaa.
Kääriäinen on mielissään kuullessaan parkanolaisista sahtia tekevistä sisaruksista. Nuoria tekijöitä on näkynyt myös SM-kisoissa, jopa 15-vuotiaita. Miehiä ja naisia sahtiharrastajien joukossa on varsin tasapuolisesti. Nuorempi polvi on tärkeää nimenomaan perinteiden jatkamiseksi.
– Luonnolliset sahdinvalmistuspaikat ovat kadonneet, mutta sahdintekeminen onnistuu kaupunkioloissa esimerkiksi mehumaijalla, tietää Kääriäinen.
– Paitsi että sahdilla on EU:n nimisuoja, se on myös oikeasti ja aidosti suomalainen tuote. Aikanaan sahti syntyi talon omista tuotteista. Se oli luomutuote jo ennen koko luomua. Maailmalla sahti tunnetaan nimenä, mutta ei tuotteena. Samantyyppistä kulttuuria löytyy Saarenmaalta ja Gotlannista, jonkin verran Norjasta, hän jatkaa.
Sahdeissa on myös eroja. Parhaiten tämä käy ilmi SM-kisoissa, jossa osallistujia on ympäri maan.
– Itä-Hämeen sahdit olivat aikaisemmin hyvinkin vaaleita. Kanta-Hämeen puolella käytetään paljon ruismallasta, joka tuo väriä ja makua. Pohjanmaalla puhutaan perinteisen sahdin lisäksi viljasahdista, jonka prosessi muun muassa imellyttämisen osalta on paljon pidempi, kuvailee Pekka Kääriäinen.
Sahti
Perinteinen suomalainen suodattamaton olut, jolla on Euroopan Unionin vuonna 2002 myöntämä nimisuoja.
Tehdään yleensä ohramaltaista, johon lisätään hieman ruismaltaita. Myös vehnä- ja kauramaltaiden käyttö on mahdollista. Maustamiseen voidaan käyttää katajaa, katajanmarjoja tai humalaa.
Sahtilaadut vaihtelevat toisistaan paljonkin tekijän, tekoprosessin ja valmistusalueen perinteiden mukaisesti.
Alkoholipitoisuus vaihtelee muutamasta prosentista jopa kymmenen tietämille.
Sahdin tekemiseen ei vaadita mitään lupia. Vierrettä, eli käyttämätöntä sahtia voi myös myydä.
Voimakkain sahtiperinne elää Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pohjois-Satakunnassa ja Etelä-Satakunnassa sekä eräissä Päijät-Hämeen pohjoispuolella olevissa pitäjissä.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.