Metsolan entisen pienviljelijätilan pihalla käy keväinen kuhina. Elli ja Asko Rantala valmistelevat nykyisin vapaa-ajankäytössä olevan tilan puutarhaa ja nurkkia tulevaan kesäkauteen. Tyttäret Kirsi ja Suvi Rantala puolestaan touhuavat pienen pihasaunan ympäristössä.
Perikunnan omistuksessa oleva tila sijaitsee keskellä luonnonrauhaa Aurejärven länsipuolella Ylöjärven, siis entisen Kurun alueella. Kello käy iltapäivän kolmea. Saunan ympärillä on monenlaisia astioita ja välineitä joko pestynä tai sitä odottamassa. Kun katse kääntyy suuriin tummalla nesteellä täyttyneisiin saaveihin tai niiden viereisen kuurnan puuromaiseen mäskiin, käy selväksi, että sahtiahan täällä on tehty.
– Alkuvuosina meillä meni aamukuudesta iltayhteentoista sahdinteossa. Aikaisin on tänäänkin aloitettu, mutta vuosien varrella on päivän pituutta saatu lyhennettyä. Korvat on tämän asian kanssa pidetty auki ja kuunneltu vanhempia tekijöitä, naurahtaa Suvi Rantala.
– Hyviä vinkkejä on saatu paljonkin, jatkaa Kirsi Rantala.
Mutta paljon ovat sisarukset kokeilleet ja testanneet itsekin. Vuonna 2013 alkaneesta harrastuksesta on tallessa monenlaisia muistiinpanoja muun muassa lämpötiloista, käynnin pituudesta ja monista muista tärkeistä yksityiskohdista.
Koko perheen viikonloppu
Vaikka sahdintekijöiden päivä on lyhyempi kuin ennen, vaatii sahdintekeminen aina koko viikonlopun. Tai ei varsinaisesti vaadi. Sahdintekemisen viikonlopuista on vuosien saatossa muodostunut yhteinen viikonloppu, jolloin perhe kokoontuu yhteen. Varsinainen sahdinteko on sisarusten oma juttu, mutta isä huolehtii muun muassa puut ja äiti ruuat, toki monenlaisten muiden askareiden sivussa.
Kyse on samalla myös suvun perinteiden jatkamisesta. Suvun juhlissa on nimittäin ollut sahtia tarjolla aina. Niinpä sahti on tullut tutuksi sisaruksille jo pienestä pitäen. Äidin veljet ovat puolestaan kokeneita sahdintekijöitä. Tästä sisarukset saivat kipinän myös kokeilla, etenkin kun opastusta oli saatavilla lähisuvusta.
– Ensimmäiset pari kertaa harjoittelimme serkun miehen kanssa Muroleessa ja sitten päätettiin pärjätä itse. Myöhemmin päästiin ammentamaan enon oppeja. Pata löytyi täältä Metsolasta ja käyttöön saatiin myös appiukon tekemä kuurna, muistelee Suvi Rantala.
Ja siitä sahdintekeminen sitten muotoutui lopulta sisarusparin harrastukseksi. Sen verran isotöistä sahdintekeminen on, että kovin monesti vuodessa urakkaan ei Metsolassa ryhdytä. Vähintään jouluksi, pääsiäiseksi ja juhannukseksi sahtia syntyy joka vuosi, joskus useamminkin.
– Kavereille on pidetty joskus sahtileiriäkin, täydentää Kirsi Rantala.
150 litraa ehtaa tavaraa
Perinteiset sahdintekijät tekevät sahtia yleensä siten, että mittarina ovat mallassäkit. Yhdestä säkistä tulee noin 50 litraa sahtia. Koska kyseessä on joka tapauksessa useamman tunnin urakka, ei litramäärän kasvattaminen juurikaan tee lisää päivälle pituutta. Rantalan sisarukset tekevät sahtia kulloisenkin tarpeen mukaan. Tällä kertaa sahtia syntyy kolmesta säkistä, eli noin 150 litraa. Usein sisarukset muistavat sahtiterveisillä muun muassa ystäväpiiriään.
– Koskaan ei ole juomatta jäänyt, sisarukset vakuuttavat.
Kaksi viikkoa myöhemmin
Paria viikkoa myöhemmin myös tämän artikkelin kirjoittaja saa pöntöllisen verran maistiaisia. Annan sahdin olla astiassa vielä viikon verran ja sen jälkeen otan maistiaiset. Maistiaisia riittää myös kotiseudulle saakka vietäväksi sahtia rakastaville ja tekeville ystäville. Tuomio on yksiselitteinen: erinomaista "pellon piimää" – jatkoon!
Jukka Huikko
Kesälehden artikkelit ilmaisina – tilaa paikallislehti
Tarjoamme kesälehden 2020 artikkelit verkossa suurelta osin ilmaisina. Keskiviikon 20.5. jälkeen kesälehti on jakelussa myös painettuna versiona.
Kesälehti on kuvaus siitä, mitä paikallislehti tarjoaa ympäri vuoden. Nyt on hyvä tilaisuus tilata Ylä-Satakunta joko pelkkänä sähköisenä versiona tai täystilauksena, eli verkkotilauksen ja painetun lehden yhdistelmätilauksena.
Kun teet kestotilauksesi 31.5.2020 mennessä, saat kesäkauden kaupanpäälle. Kätevimmin teet tilauksen verkkopalvelussamme.
Ylä-Satakunnan alueen tapahtumia ja menovinkkejä
Parkanontie 45, 39700 Parkano
Y-tunnus 0214255-5
Puhelin: 029 1706 680
asiakaspalvelu@ylasatakunta.fi
toimittajat@ylasatakunta.fi
etunimi.sukunimi@ylasatakunta.fi
Sivustomme käyttää evästeitä.